FoU-panelen upphör – Leve FoU-nätverket för brukarforskning!
FoU-panelen i Västerbotten, som inspirerades av det Londonbaserade SURE (The Service User Research Enterprise) har verkat sedan år 2011, först som en del av Socialpsykiatriskt Kunskapscentrum, därefter under paraplyorganisationen Hjärnkoll Västerbottens län. FoU-panelen har under åren på uppdrag av myndigheter, vårdgivare och forskare utfört brukarrevisioner, lämnat synpunkter på forskningsplaner, intervjuguider och informationsmaterial och gjort utvärderingar av projekt och verksamhetsförändringar. Panelen har även gjort mer begränsade insatser som intervjuare. Helst är vi givetvis med under hela forskningsprocessen – från forskningsplan, ansökan till analys, slutrapportering och spridning av forskningsfynden.
FoU-panelen har kombinerat med syftet att utföra olika FoU-uppdrag haft syftet att kontinuerligt utbilda och utveckla paneldeltagarnas kompetens och vana vid att använda forskningsmetoder. Panelens arbetssätt har varit inkluderande och givit utrymme för aktiviteter utan definierad (och betalande) uppdragsgivare.
Till följd av resursbegränsningar måste nu panelen i sin hittillsvarande form förändras till ett nätverk av f.d. FoU-panelister. Från och med maj 2024 lämnas inte uppdragen längre till panelen (Hjärnkoll) som sedan arvoderar panelenmedarbetarna, utan överenskommelser om uppdrag görs direkt mellan uppdragsgivare och uppdragstagande nätverksmedlem. Riktpris för timarvode (exklusive eventuella sociala avgifter) följer Hjärnkolls standardtaxa och är f.n. 200 kr/timme.
Om Du vill diskutera medverkan av egenerfaren person i ett projekt eller i en utvärdering är Du välkommen att kontakta Mikael Sandlund, senior professor i psykiatri och styrelseledamot i Hjärnkoll Västerbottens län, som kan förmedla kontakten mellan Dig och en eller flera av nätverksmedlemmarna.
FoU-Nätverket av brukarforskare har många projektidéer som vi brinner för att ta itu med, några av dessa listas här (med förhoppning om att någon beställare ska nappa!):
-
Trygghetsrond. Trygghet är en viktig faktor för brukaren. Just nu (februari – april 2024) har SvD publicerat en serie om personer som när de var psykiatri-patienter blivit utsatta för sexuella övergrepp. Dessa exempel på extrem otrygghet är förhoppningsvis lika oacceptabla som ovanliga, men att uppleva trygghet har många dimensioner. Ibland kan små för utomstående obetydliga faktorer ha stor betydelse för den enskildes upplevelse av att vara trygg i sitt boende, trygg under vård på avdelning, eller vid besök på daglig verksamhet. Med hjälp av trygghetsrond kan verksamheten få konkret vägledning om angelägna förändringar.
-
Att åldras med psykisk ohälsa. Brukare blir som alla andra äldre, vilket kan medföra ändrade behov av vård, stöd och service. Serviceutbudet kan behöva vara flexibelt för att möta dessa gradvis förändrade behov. Brukarrevision i verksamheter som riktar sig till äldre personer tror vi skulle innebära ett särskilt värde för verksamhetsledningen.
-
Psykiatri i primärvård – första linjens psykiatri. Motiven för att definiera primärvården som första linjen också för psykisk ohälsa är goda, men visst vore det värdefullt att få höra vad de berörda upplever och anser? Vilka är för- respektive nackdelarna ur brukarperspektiv? Vad behöver förbättras?
-
Brukarrevision ”dubbeldiagnos”. Organiseringen av missbruksvården och vården för dem som både har behov av psykiatrisk hjälp och hjälp med sin skadliga substansanvändning är högaktuella teman, vilka belysts i två nyligen överlämnade statliga utredningar (Samsjuklighetsutredningen och Narkotikautredningen). Den senare utredningen föreslår införandet av fler och tydligare skadereducerande insatser (harm reduction). Men hur ser de berörda själva på vad som vore värdefullt för dem för att få ett bättre liv?
Några nätverksmedlemmar presenterar sig:
Lena har egen- och anhörigerfarenhet av neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och annan psykiatrisk problematik samt vård och behandling via BUP och vuxenpsykiatri. Hon har även en medicine kandidatexamen i Barn- och ungdomspsykiatri och är aktiv i ideella föreningar inom psykiatriområdet. Lena har varit med i FoU-panelen sedan starten 2011. Jobbar gärna med utvärderingar, intervjuer, brukarrevisioner och att bidra med brukarperspektiv i forskning.
Mari har, framför allt som anhörig, erfarenhet av psykiatrisk och neuropsykiatrisk problematik. Hon har också erfarenhet av ovanstående från tidigare yrkesliv och engagemang i ideella föreningar. Mari har en medicinsk kandidatexamen i barn och ungdomspsykiatri. Mari har jobbat med i FoU-panelen sedan starten och bland annat gjort intervjuer, brukarrevisioner och utvärderingar. Hon vill gärna kunna bidra med sina erfarenheter i forskning och utvecklingsfrågor.
Maria känner sig ”lite halvny” i panelen och är än så länge inte riktigt beredd på att arbeta självständigt med mer komplexa uppdrag, men känner i nuläget att mer avgränsade jobb, till exempel som intervjuare skulle fungera bra. Maria tar just nu paus eftersom hon arbetstränar.
Emelie har en socionomexamen. Hon har även egen- och anhörigerfarenhet av psykisk ohälsa, neuropsykiatrisk funktionsvariation, samt vård och behandling både inom BUP och vuxenpsykiatrin. Emelie har varit med i FoU-panelen i ca 1 år, men har hunnit med att vara med i en del uppdrag, bland annat en utvärdering samt genomfört intervjuer. Hon vill gärna kunna bidra med sin erfarenhet i forsknings- och utvecklingsfrågor, samt lyfta fram brukarperspektivet i både stort och smått. Emelie jobbar gärna med brukarinflytande, utvärderingar samt forskning.
Ann jobbar som sjuksköterska. Hon har egen erfarenhet av psykisk ohälsa och erfarenhet av anhöriga med psykisk ohälsa och neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Har egen och anhörigas erfarenhet av vård och behandling inom vuxenpsykiatri och BUP. Ann har varit med i FoU-panelen sedan snart 10 år, och är intresserad av att bidra med brukarperspektiv i forskning, intervjuer och utvärdering.
Magdalena, som är socionom har erfarenhet som nära anhörig till personer med NPF-diagnos och svår psykisk ohälsa. Magdalena har doktorerat i socialt arbete med avhandlingen Att åldras med långvariga alkoholproblem. Hon har arbetat med praktiskt socialt arbete inom socialtjänst, behandling av beroendeproblematik samt som familjebehandlare. Magdalena har varit med i FoU-panelen i ett år.
Du når dessa och övriga nätverksmedlemmar via Mikael Sandlund.
Varmt välkommen att höra av Dig!