FoU-nätverket för brukarforskning
FoU-nätverket för brukarforskning erbjuder:
- Brukarrevisioner av psykiatrisk och socialpsykiatrisk verksamhet
- Utvärderingar ur ett brukarperspektiv av t ex metoder och projekt
- Egenerfarnas deltagande i forskning, t ex intervjuer, design av studier.
FoU-nätverket är en del av paraplyorganisationen Hjärnkoll i Västerbottens län, som samlar ett stort antal brukar- och anhörigföreningar i länet på området psykisk ohälsa. Nätverket består av personer med egen erfarenhet av psykisk ohälsa som har akademisk utbildning och vidareutbildning inom FoU-området.
FoU-nätverket är inspirerat av det Londonbaserade SURE1 och har verkat sedan år 2011. Under åren har vi på uppdrag av myndigheter, vårdgivare och forskare utfört brukarrevisioner, lämnat synpunkter på forskningsplaner, intervjuguider och informationsmaterial och gjort utvärderingar av projekt och verksamhetsförändringar. I nätverket finns erfarenhet av att skapa enkäter, till exempel via webben, och sedan analysera resultaten. Vi har även gjort insatser som intervjuare. Helst är vi givetvis med under hela processen – från forskningsplan, ansökan till analys, slutrapportering till spridning av fynden. Brukarrevision som metod ger ett unikt perspektiv på brukarinflytande och är en del av verksamheters kvalitets- och utvecklingsarbete.
Brukarinflytande inom verksamhet och forskning är idag ett ökande krav. Genom att anlita nätverket kan;
- viktiga aspekter av brukarinflytande täckas in
- verksamheten bli mer ändamålsenlig och effektiv
- möjligheten till forskningsfinansiering gynnas
- brukarnas röst lyftas fram på ett tydligt och unikt sätt.
Uppdragen utförs utifrån överenskommelser direkt mellan uppdragsgivare och uppdragstagande nätverksmedlem. Riktpris för timarvode (exklusive eventuella sociala avgifter) följer Hjärnkolls standardtaxa och är f.n. 300 kr/timme.
Om du vill diskutera medverkan av egenerfaren person i en brukarrevision, något annat projekt eller i en utvärdering är du välkommen att kontakta Mikael Sandlund, senior professor i psykiatri och styrelseledamot i Hjärnkoll Västerbottens län (mikael.sandlund@umu.se), som kan förmedla kontakten mellan dig och en eller flera av nätverksmedlemmarna.
1 The Service User Research Enterprise, www.kcl.ac.uk/research/sure
Några nätverksmedlemmar presenterar sig:
Lena har egen- och anhörigerfarenhet av neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och annan psykiatrisk problematik samt vård och behandling via BUP och vuxenpsykiatri. Hon har även en medicine kandidatexamen i Barn- och ungdomspsykiatri och är aktiv i ideella föreningar inom psykiatriområdet. Lena har varit med i arbetet sedan starten 2011. Jobbar gärna med utvärderingar, intervjuer, brukarrevisioner och att bidra med brukarperspektiv i forskning.
Mari har, framför allt som anhörig, erfarenhet av psykiatrisk och neuropsykiatrisk problematik. Hon har också erfarenhet av ovanstående från tidigare yrkesliv och engagemang i ideella föreningar. Mari har en medicinsk kandidatexamen i barn och ungdomspsykiatri. Mari har varit med sedan starten och bland annat gjort intervjuer, brukarrevisioner och utvärderingar. Hon vill gärna kunna bidra med sina erfarenheter i forskning och utvecklingsfrågor.
Emelie har en socionomexamen. Hon har även egen- och anhörigerfarenhet av psykisk ohälsa, neuropsykiatrisk funktionsvariation, samt vård och behandling både inom BUP och vuxenpsykiatrin. Emelie har bl a utfört en utvärdering och genomfört intervjuer. Hon vill gärna kunna bidra med sin erfarenhet i forsknings- och utvecklingsfrågor, samt lyfta fram brukarperspektivet i både stort och smått. Emelie jobbar gärna med brukarinflytande, utvärderingar samt forskning.
Ann jobbar som sjuksköterska. Hon har egen erfarenhet av psykisk ohälsa och erfarenhet av anhöriga med psykisk ohälsa och neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Har egen och anhörigas erfarenhet av vård och behandling inom vuxenpsykiatri och BUP. Ann har varit med i FoU-nätverket i snart 10 år, och är intresserad av att bidra med brukarperspektiv i forskning, intervjuer och utvärdering.
Magdalena, som är socionom har erfarenhet som nära anhörig till personer med NPF-diagnos och svår psykisk ohälsa. Magdalena har doktorerat i socialt arbete med avhandlingen Att åldras med långvariga alkoholproblem. Hon har arbetat med praktiskt socialt arbete inom socialtjänst, behandling av beroendeproblematik samt som familjebehandlare.
Susanne arbetar som distriktssköterska inom primärvården. Hon har både egen erfarenhet av panikångest och utmattningsdepression och som anhörig. Susanne är intresserad av allt som har med forskning att göra, t ex att analysera texter. Du når dessa och övriga nätverksmedlemmar via mikael.sandlund@umu.se.
Varmt välkommen att höra av dig!
FoU-nätverket för brukarforskning
/gm. Mikael Sandlund